Naši turniri

Apartmani

DownloadPrijava

Korisni linkovi

Rekreacija i veterani

Što je potrebno za rekreativno igranje tenisa? Najosnovniji popis izgledao bi ovako:

1. odgovarajući teniski teren,

2. teniska sportska obuća i sportska odjeća,

3. teniski reket,

4. teniske loptice,

5. teniski partner.

 

Gore navedeni popis bi se mogao još poprilično nadopuniti s različitom ostalom opremom, npr. teniska torba, kapa, znojnici, vibro-stop, ručnici, itd. Međutim, to su sve stvari koje nisu od presudnog značaja za igranje tenisa.Naravno, osim što trebamo znati što nam je potrebno za igranje tenisa, važno je znati i koliko će nas to sve skupa koštati. Iako tenis slovi kao skup sport,a praksa to često i potvrđuje, igranje tenisa može biti i relativno jeftina i vrlo dostupna razonoda. Pokušati ćemo to objasniti kroz pregled gore navedenog najosnovnijeg popisa uvjeta koji su nam neophodni za rekreativno igranje.
Odgovarajući teniski teren

Kod nas se sat korištenja terena može iznajmiti za 10 KM. Važno je napomenuti da se navedena cijena odnosi na korištenje vanjskih igrališta u periodu od travnja do listopada, dok je cijena igranja u zimskom periodu u zatvorenom igralištu 20 KM.  Dva pojedinačna meča, te jedan meč parova, optimalno za rekreativno igranje tenisa tjedno. Bitno je napomenuti da se cijena korištenja terena dijeli s teniskim partnerom, što znači da nas u pojedinačnom meču sat igranja košta 5 KM, a u paru svega 2,5 KM.

 

Teniska sportska obuća i sportska odjeća

Dovoljne su bilo kakve solidnije tenisice, koje moraju imati ravnu potplatu, a takve se već mogu kupiti od 50 KM pa nadalje. Uz rekreativni način i tempo igranja, takve tenisice mogu bez problema poslužiti za jednu cijelu godinu, što na tjednom nivou odgovara trošku od cca  1 KM . Kratke hlače, majice, čarape, trenirke i ostala potrebna sportska odjeća, je u stvari ono, što inače svakodnevno koristimo u svom životu, i uopće ne mora biti nužno namijenjena tenisu, tako da to ni ne smatram nekim dodatnim troškom.

 

Teniski reket

Iako je najbolje imati dva ista reketa u paru, početnici mogu započeti s jednim a solidan reket se može kupiti već za 100 KM. Ukoliko se prema reketu odnosite s „poštovanjem i pažnjom“, a ne kao da ste vlasnik tvornice istih, pa ga bacate pri svakom malo lošijem odigranom udarcu, reket će vas služiti barem 5 godina, što nam govori da će vaš tjedni trošak biti oko 2 KM

 

Teniske loptice

Ima ih različitih vrsta, pa tako i cijena ali cijene loptica standardne kvalitete (Dunlop, Babolat) kreću se od 8-10 KM,  naviše za paket od 3 kom. Kako paket loptica optimalno može poslužiti za igranje  4 meča, tjedni trošak iznosio bi oko 2,5 KM.

 

Teniski partner

Ako vam teniski partner nije netko s ATP liste prvih deset igrača svijeta, poput Rogera Federera ili Rafaela Nadala, trošak teniskog partnera je 0 kn. Osim, ako mu ne morate platiti da vam pusti meč, što se kosi sa sportskim fair-playom pa to u ovom kontekstu niti ne želimo razmatrati.

 

Ostali troškovi igranja

Moglo bi se tu još ponešto dodati, ali uz dobru organizaciju i sportski duh, isti mogu biti zanemarivi. Npr. kako vam je za vrijeme meča neophodna tekućina, nije nužno da morate konzumirati vitaminske napitke ili pivo, već će vam za to dobro poslužiti obična voda iz vodovoda poznatija kao “Radobolja“, u običnoj plastičnoj boci, koju možete koristiti tisuću puta, ili dok vam je neki marljivi skupljač sekundarnog otpada ne otuđi. Osim što vas ne košta ništa, obična voda je i najzdravija. Za početak, ne morate imati pravu tenisku torbu, dobro će poslužiti i bilo što drugo što će odgovarati toj ulozi. Kao početniku, špan, tj. žica za reket neće, Vam često pucati, pa će i taj trošak biti relativno rijedak.

 

Ukupni mjesečni trošak

Kada se svi gore navedeni troškovi zbroje, tjedni trošak bi iznosio oko 20 KM što bi na mjesečnoj razini iznosilo oko 80 KM za respektabilnih 12 mečeva, što je gotovo gornja granica mečeva koje treba igrati na rekreativnoj razini. Taj iznos može biti i višestruko veći, što i je u velikoj većini kod iskusnih rekreativaca, jer uvijek se želi bolji reket, bolje tenisice, češće se mijenjaju loptice, špan češće puca, itd. Međutim, igranje tenisa izvrsno može funkcionirati i na minimalnoj novčanoj sumi, tako da se ovih 80 KM može smanjiti a da i dalje uživamo u tenisu, kao i onaj tenisač, koji na isti broj mečeva, potroši i  deset puta više novca.